Екскурзия на тинейджерите в Пловдив

    В момента си тук!
  • Начало
  • Новини Екскурзия на тинейджерите в Пловдив

Екскурзия на тинейджерите в Пловдив

19.11.2023 Ukraine Renovation Без коментари

Спомняте ли си как украински младежи от Пловдив пътуваха до София през октомври? Екскурзия до София – Ukraine Support and Renovation
 Вчера, 18.11.2023 г., те бяха домакини на младежи от столицата с помощта на Фондация „Ukraine Support and Renovation“, Сдружение „Отворени обятия“ и Почетното консулство на Украйна в гр. Пловдив! Беше прекрасен ден за всички! 
Какво може да бъде показано на младежите, които посещават културната столица на Европа през 2019 г. за първи път? Разбира се, основните културни забележителности, които никак не са малко на брой! 
С подкрепата на Почетното консулство на Украйна в Пловдив децата първо посетиха Музейна галерия „Димитър Георгиев“ и се запознаха с творбите на над 130 българските художници, творили между двете световни войни. Изключително впечатлени бяха да видят и знаменината творба на Димитър Казаков – Нерон с образа на Григорий Цамблаг, ръкоположен за първи Киевски митрополит (1413 г.).
Изследването на културната история беше завършено с посещения на Античния театър, Римския стадион и Голямата епископска базилика. Присъстващите се забавляваха, гледайки стари снимки, които бяха показани през проектор. Тийнейджърите бяха привлечени и от част, предназначена само за млади археолози. Конструираха мозаечни картини и ги рисуваха на интерактивна дъска. На други са извършени разкопки и са декодирани предварително древни послания. 
Вчера нашите деца укрепиха културното и духовното, и придобиха нови знания и умения. Тийнейджърите се разходиха из центъра на Пловдив днес, 19 ноември 2023 г. Не пропуснаха и Стария град, любувайки се на характерната архитектура на старите сгради. Въпреки вятъра децата изкачиха втория по височина хълм на Бунарджика и се насладиха на гледките към града. Участниците в екскурзията успяха да зърнат части от Тракийската низина и Родопите, благодарение на благоприятното време и ярко слънце. 
Украински тийнейджъри от София и Пловдив прекараха уикенда с доста запълнена програма!  Въпреки ветровитото време, децата се опознаха, научиха нови неща, разговаряха и се забавляваха с времето, прекарано заедно. 
Изказваме сърдечни благодарности на Почетното консулство на Украйна в Пловдив и по-специално на Почетния консул Димитър Георгиев, както и на Сдружение „Отворени обятия“ за активното съдействие за по-нататъшната интеграция на украинските тийнейджъри в България! Само когато работим заедно, можем да постигнем повече!