Център за настаняване Втори Дом

    В момента си тук!
  • Начало
  • Център за настаняване Втори Дом

Втори дом – място за живот и развитие

За повече от 1 година съществуването си „Втори дом“ се превърна в център за развитие и междукултурен обмен.

Тук се провеждат следните образователни дейности:
– курсове по български език
– уроци по английски език за деца
– класове по роботика за тийнейджъри
– уроци по хореография
– фитнес тренировки за възрастни
– тренировки по джудо и ръкопашен бой
– уроци по хорово пеене и пиано
– профилни и творчески майсторски класове
– съдействие при кариерно ориентиране и преквалификация
– предстои откриването на библиотека с цел провеждането на литературни вечери и беседи

Междинни резултати от нашата работа

За създаването

Община Пловдив предостави голямо помещение, в което Фондация Ukraine Support & Renovation създаде център за временно настаняване на украинци. През пролетта на 2022г. доброволците почистиха, изнесоха стари мебели, ремонтираха и боядисаха помещенията. След десетки дни постоянна работа сградата се превърна във „Втори дом “ за хората, които бяха принудени да напуснат своите домове.

На кого помагаме?

Фондацията фокусира вниманието си главно върху осигуряването на жилища и покриването на нуждите на самотни майки с малки деца, многодетни семейства, хора със специални потребности и пенсионери. Всеки ден „Втори дом“ се посещава от десетки украински семейства, живеещи в град Пловдив, за да участват в образователните програми и събития, организирани от фондацията.

Как помагаме?

На жителите и гостите на „Втори дом“ ние безплатно предоставяме всестранна подкрепа – правна помощ в сътрудничество с фондация „FAR“, образователна, социална и психологическа помощ. Оказваме съдействие при търсене и постъпване на работа, консултации относно необходими документи, помощ при намиране на собствено жилище. Всеки ден „Втори дом“ се трансформира и се превръща в място, където се осъществяват и най-смелите мечти и идеи. Усилията на фондацията и нейните партньори осигуриха уютна среда за живот и създават все повече възможности за развитие за деца и възрастни. Гордеем се, че благодарение на съвместните ни усилия:

– В коридорите на някога изоставена сграда се чува детски смях.
– В обновените учебни кабинети се провеждат занятия.
– Кухнята мирише на украински пайове.
– На тревните площи в близост до сградата цъфтят растения, засадени от жителите през есента.

Ремонтът все още продължава, а ние имаме много планове, които чакат да бъдат реализирани. Фондация Ukraine Support & Renovation провежда дарителска кампания, която да ни доближи до нашата крайна цел още по-бързо.