Библиотека

    В момента си тук!
  • Начало
  • Библиотека

Нашата "Читалня"

Какво представлява нашата библиотека? Това е около хиляда разнообразни екземпляри на книги, настанали на уютни рафтове! Атмосферата в библиотеката ни насърчава четене, рисуване и създаване на нови произведения на изкуството! Пловдивчани и гости на града идват тук, за да разширят своите познания и умения, а и за да придобият нови такива. 
Чудесно е да мечтаете и да създавате фантастични светове, а какво по-подходящо място за това от библиотеката. Всичко от което имате нужда е да се сгушите в прегръдките на дивана в прегръдките на някоя книга, разбира се. И точно тогава се случва магията … 

Често посещавате библиотеката с автори, издатели и творци, които, въпреки че са далеч от дома, продължават тази изключително важна професия. Те провеждат срещи и майсторски класове с деца и възрастни, разпространяват своите книги и чувства. Всички станаха близки приятели с писателките Виктория Филина и Наталия Стоянова от Украйна. Искрени благодарности за грижата за нашите деца! Те предвиждат бъдещи взаимодействия с вас!
Фондът на библиотеката се поддържа благодарение на неравнодушни хора. Това са украинци, които изпращат книги по различни начини, доброволци и приятели в България. Всички, които разбират стойността на книгите и културата. Огромни благодарности на всички тези хора! 
Отделно искаме да кажем „Благодаря“ и на украинското издателство „Ранок“, което първо откликна на молбата ни и подари не малък брой книги на украински език на децата в Пловдив. Приканваме и ще бъдем благодарни, ако и другите украински издателства се присъединяват към инициативата! Именно в тези трудни времена осъзнаваме колко е важно да съхраним украинските слова и литература.

Всеки, който обича книгите и четенето, е добре дошъл да посети нашата библиотека. Сигурни сме, че всеки ще може да открие книга, която отговаря на неговите лични предпочитания и интереси.

Работно време на читалня:

Вт – пт: от 15.00 до 19.00
Сб – от 10.00 до 18.00

Центрове на украинската литература

Вероятно всички украинци в Пловдив вече познават библиотеката във Втори дом Библиотека Пловдив | Ukraine Support & Renovation Някой чете тук, някой гледа картинки, някой учи. Библиотеката непрекъснато се попълва с нови книги. С увереност и гордост можем да кажем, че техният брой днес наближава 1500 книги.
Много е приятно, че такива кътчета на украинската литература се появяват и съществуват не само в Пловдив. Представяме ви приятелите на нашата библиотека!

1. Регионална библиотека „Пейо К. Яворов”, Бургас.  – Регионална библиотека „Пейо Яворов“ Тук украинските книги са поставени на специално обособено място на Детския отдел. Те са дарени от Сдружение „Бургас Украйна“. Повечето от тях са за деца, но има и копия за възрастни.

2. Регионална библиотека „Пенчо Славейков“, Варна.  Книгите за тази библиотека са дарени от посланика на Украйна Олеся Илашчук като част от програмата „Украинска книжна лавица“, която се изпълнява в световен мащаб под патронажа на Първата дама на Украйна Олена Зеленска и се осъществява съвместно с Министерството на външните работи и Министерството на културата и информационната политика на Украйна, както и с Украинския институт за книгата. В момента варненската библиотека разполага с над сто книги за деца и възрастни, както и преводи на български на произведения на украински автори.

Новини за библиотека:

Волшебна стая

Имало едно време книги – много и различни. За малки и за големи. Имало тънки и дебели, криещи в себе си тъжни или щастливи истории, ярки и изкушаващи

Прочетете повече »
Библиотека

Училище за приказки

Училище за приказки Какво включва радостта за вашите деца? Как се измерва? Сладолед, слънце, известно време за почивка и общуване с приятели – това вероятно

Прочетете повече »