Стрес. Как да се справя с него

Стрес. Как да се справя с него

29.08.2023 Ukraine Renovation Без коментари

Днес, 29 август 2023 г., във Втори дом се проведе лекция за хора, които се грижат за здравето си, за стреса и ефекта му върху човешкото здраве. Пред публиката излезе доктор Теодор Атанасов. Той говори за посттравматичния синдром след войната и акцентира вниманието на присъстващите върху развитието на такива социално значими заболявания като диабет и високо кръвно налягане. 
Последните възникват в резултат на реакцията на организма към стрес. Лекарят акцентира специално върху методите за превенция на тези заболявания (правилно хранене, активен начин на живот, редовни прегледи) и разказа за възможностите за тяхното лечение. 
Лекцията продължи образователно – психологът Олена Джикия говори за стреса и начините за преодоляването му. Тя сподели информация от ръководството на Световната здравна организация „Важни умения при стрес: Илюстровано ръководство“ с присъстващите. Тази инструкция е създадена, за да помогне на хората да изберат ефективни модели на поведение по време на умствени затруднения. Заедно с присъстващите Олена изпълни някои от предложените пет упражнения за преодоляване на стреса – практическо приложение на наученото. Изглежда, че простото издърпване на ръцете или увиването в одеяло не може да повлияе значително на емоционалното състояние на човек. Участниците в лекцията се убедиха, че това са изключително прости, но ефективни методи за успокоение. Същото като прегръдките и правилното дишане.
Освен това психологът подчерта важността на фокусирането върху нещо положително и избягването на негативните мисли преди сън. Тези прости инструменти от инструкцията на СЗО ще помогнат да се справим със стреса, да „включим“ живота си,  да бъдем тук и сега, да обърнем цялото си внимание на това, което правим в момента и на хората около нас. Нека всяка стъпка към здравето е стъпка към бъдещето. Пазете себе си и един друг!
Каним ви да се присъедините към нас в Народна библиотека „Иван Вазов“ на 5 септември 2023 г., вторник, от 18:30 ч. за специална лекция на психолога Олена Джикия и онлайн. Това събитие е специално предназначено за родители на деца в предучилищна и училищна възраст, но всъщност всеки заинтересован е добре дошъл. Ще се радваме да присъствате.
Присъедините към нас за дискусия относно тормоза (злоупотреба) и възможността да получите отговор на вашите въпроси относно това как да го предотвратите. След лекцията ще откриете провокиращи мислите фактори на насилието и решаващите аспекти на състоянието на децата, които изискват вашето навременно внимание.
Присъединете се към нас за изключителна възможност да получите ефективен инструмент, който гарантира максимална защита на интересите на вашето дете и предотвратява бъдещи травми.
Нека заедно открием изкуството да се грижим за благополучието на нашите деца и да насърчаваме спокойствието на цялото семейство.
Тази инициатива се реализира в рамките на проекта на Фондация Ukraine Support & Renovation, с подкрепата на СЗО.