Щедрик. История

Щедрик. История

20.12.2023 Ukraine Renovation Без коментари

Светът се готви за Коледа и Нова година… Много украински традиции са свързани с тези празници, както е при всеки народ. Изпълняват се и традиционни коледни песни. Украинската коледна песен “Щедрик” се превърна в международна икона и бихме искали да я обсъдим днес.  
Изтъкнатият диригент и композитор Микола Леонтович обработи и записа „Щедрик“ по известна народна мелодия. През целия си живот той работи, за да усъвършенства този занаят. И даде на Щедрик вечен живот.  
В началото на миналия век украинският Щедрик става обичан инструмент в Европа и впоследствие в Съединените щати. През 1922 г. Украинската републиканска капела, дирижирана от Александър Кошиц, изпълнява „Щедрик“ за първи път в САЩ в Карнеги хол.  
Петро Вилговски представя англоезична версия на песента – Carol of the Bells. Този текст на Щедрик вече е известен във всички англоезични страни.  Песента Carol of the Bells можете да чуете във филми като “Хари Потър” и “Сам вкъщи”, както и в много анимационни сериали. 
Защо лястовичката се споменава в тази коледна песен? Истината е, че Микола Леонтович е открил думите на народна песен, която напомня за празнуването на мартенската Нова година в Киевска Рус. По това време пролетта е представлявала началото на всичко ново, а щедривка е изпълнявала функциите на луничките – традиционни пролетни песни.  Ето защо в текста на Щедрик има препратки към лястовици.  В навечерието на 1 март украинците са празнували Щедрия вечер, а на следващия ден вече са се подготвяли за сеитба с помощта на магически обреди. 
В YouTube можете да намерите множество изпълнения на “Щедрик”. По-специално, ще бъдете приятно изненадани от различни аранжимента на коледни песни, които можете да чуете и изтеглите от URL адреса по-долу.
https://life.nv.ua/ukr/art/shchedrik-dlja-hurmaniv-20-versij-znamenitoji-rizdvjanoji-koljadki-jaki-vas-zdivujut-2515074.html
Освен това световноизвестната харковска група Prime Orchestra изпълни интерпретация на Щедрик https://www.youtube.com/watch?v=SZ4VdyD7iiE.  
Отново хор G. Verevki представя завладяващо изпълнение. Вижте този видеоклип на https://youtu.be/TPhDRMr6ttM.
Можете да видите, че украинските коледни песни се пеят от артисти от Украйна и от цял свят повече от сто години. Има акапелно рок звучене. Освен това всички знаят, че украинският Щедрик е истинската Carol of the Bells.