Проект за деца и юноши

Проект за деца и юноши

31.08.2023 Ukraine Renovation Без коментари

Приятели, какво мислите за украинските деца в България в момента? Има един прекрасен израз, че чужди деца не съществуват. 
Ние, родителите, всеки ден разсъждаваме не само върху тяхното настояще, но и се опитваме да предвидим бъдещето. Така работи нашето подсъзнание. Надяваме се обаче, че всичко ще бъде не просто добре за тях, но дори и по-добре отколкото за нас самите. 
Част от украинските деца ще се върнат в Украйна след края на войната, ако разбира се те все още се чувстват деца в  този момент. Някои от тях ще останат тук. По различни причини – дали защото няма къде да се върнат или родителите ще решат да се адаптират в българското общество, да продължат да се развиват в България, да учат и да градят живота си от нулата тук. Всеки ще направи своя избор. 
Много българи дариха средства и време на украински семейства през последната година и половина и продължават да го правят. Те дадоха пример за отворените си сърца на всички около себе си и на самите себе си. 
Фондация “Ukraine Support & Renovation” организира различни събития за украинските деца бежанци във  Втори дом. В момента се разглеждат още възможности за създаване на нови проекти за деца и юноши, свързани с тяхното развитие и пълноценно прекарване на свободното време. За предпочитане е детето да се занимава с продуктивна дейност, отколкото да „седи“ онлайн или безцелно да се разхожда по улиците. Многото спортове и изкуства, които обсъждаме тук, традиционно играят жизненоважна роля в едно общество. 
В момента се разработват проекти като този в пловдивския Втори дом, посветен на обучението на млади украинци по шиене, кърпене и дори моделиране. Успяхме да се сдобием с един оверлок и три индустриални шевни машини благодарение на упоритата работа на много граждани. Това е просто невероятно!
Остава ни още малко, за да направим мястото достъпно за повече деца – например 10-20 души да се включат в начинанието. 
Даренията на допълнителни промишлени шевни машини, дори ако са по-стари и все още функциониращи, ще бъдат високо оценени. Децата ще се възползват от тях, като придобият ценен колективен опит, под зоркото наблюдавани от възрастни, разбира се. 
А може би имате подобни инструменти или парчета плат, които събират прах от известно време. Едно дете с радост ще тества и експериментира с всичко, което не е необходимо другаде, но е свързано с шиене. 
Приканваме дарителите също да се присъединят към забавлението във Втори дом, ако желаят.