Паспортна станция в гр. Пловдив

Паспортна станция в гр. Пловдив

30.07.2023 Ukraine Renovation Без коментари

Приблизително 67 000 украинци в момента имат статут на временна закрила на територията на България, заедно с още над 100 000, които са със статут на постоянно пребиваващи. Повече от половината са деца.

Всички тези граждани имат нужда от издаването на нови паспорти или подновяване на стари. Тази услуга е много търсена. Онлайн регистрацията за украинското посолство в България може да отнеме много време. Свободните места се появяват само в първия работен ден на всеки месец. Разбира се, след първите десет-петнадесет минути вече са изчерпани.
Обикновено на един човек са му необходими 7 до 10 минути, за да попълни и изпрати онлайн заявка. Но ако цялото семейство се нуждае от услугата за издаване на паспортни документи, шансовете да се включат всички в електронната “опашка” в един ден или дори в един месец са практически нулеви. Някои хора се нуждаят от месеци, за да оформят документите, само защото не успяват да запазят едно от свободните мяста навреме. За по-възрастните, които имат проблеми с използването на технологии, това е истинско предизвикателство.
Допълнително, ще трябва да се измине много път, за да се стигне до София. Как биха могли да се справят майка с малки деца или с членове на семейството в пенсионна възраст? Не всеки притежава собствен автомобил, а пътуването на такова разстояние с влак или автобус е твърде изтощително. По този начин издаването на паспорти се забавя с няколко месеца.

С цел да улесни достъпа на украинските граждани до паспортните услуги през юни 2023 г. Ната Елис, председател на фондация „Ukraine support and renovation“, изпрати писмо до Швачко В. А., генерален директор на ДП „Документ“, и до Посолството на Украйна в Република България.

В това писмо тя предлага да се създаде мобилна паспортна станция в гр. Пловдив, която да обслужва украинските граждани, живеещи там. Разбира се предлага и необходимата помощ, за да бъде осъществена идеята, включително в организирането на събиране на средства и намиране и закупуване на необходимо оборудване.

В края на юли 2023 г. Фондацията получава дългоочаквания отговор от украинското посолство в България. Отговорът подсказва, че въпросът за откриване на отделно подразделение на ДП “Документ” на територията на Република България ще бъде взет под внимание при планирането на бъдещата дейност на държавното предприятие (съобразено с всички законови изисквания и организационни и технически мерки).

Надяваме се в най-скоро време процедурата за получаване на паспорт да бъде опростена благодарение на откриването на мобилна паспортна станция в Пловдив. Вярваме, че посолството следи ситуацията и поставя подобряването на консулските услуги за украинците като основен приоритет.

Изказваме искрена благодарност и дълбока признателност към Посолството на Украйна в България и неговият Забележителен Посланик, г-жа Олеся Илащук, за подкрепата им към украинските граждани, живеещи в България.