Отворено писмо

Отворено писмо

22.02.2024 Ukraine Renovation Без коментари
Здравейте,
 
Прилагаме официално отворено писмо и обръщаме се към Вас от името на Областен съвет БЧК Пловдив, БКО „Каритас Витания“, фонд “Ukraine support and renovation” и украинските бежанци, живеещи в България. Във връзка с настоящата ситуация, мнозина от тях се сблъскаха с необходимостта от удължаване на документите, предоставени от ДАБ.

Искаме да насочим Вашето внимание към важен проблем: при удължаването срока на документите се извършва само ръчно изменение на датата в съществуващите документи без добавяне на печат, като се задрасква старата дата. За съжаление, такива корекции не се приемат за валидни в банките и други държавни институции, което значително усложнява живота на бежанците по въпроси с легализация, получаване на медицинска помощ, образование и достъп до финансови услуги и трудова заетост.

Във връзка с изложеното, настоятелно Ви молим да разгледате възможността за издаване на нови документи при удължаване на техния срок на действие или към корекцията на датата в съществуващия документ да добавите печат, както е при бежанците с арабски или друг произход. Документи със съответните печати ще бъдат признати от всички организации и институции без изключение, което значително ще улесни живота и адаптацията на  бежанци в България.

Разбираме, че това може да изисква допълнителни ресурси и време, но вярваме, че такива мерки ще допринесат за по-ефективната интеграция на бежанците в обществото, както и ще им осигурят достойно и уважително отношение, на което те заслужават.