Маряна и Есмина

Маряна и Есмина

23.11.2023 Ukraine Renovation Без коментари

През зимата на 2023 г., Мариана Сухан и нейната осемгодишна дъщеря Есмира Гасанова пристигат в България. След разпределителния център в Елхово, те се оказват в прекрасния град Пловдив. През първите 3,5 месеца семейството живее в центъра за бежанци “Втори дом”, създаден по инициатива и участието на Натали Елис.
Разбира се, първоначално беше трудно в чужбина без да знаеш езика. Но майка и дъщеря преодоляват всички трудности. Мариана намира работа, а Есмира продължава образованието си в местно училище. В момента тя е ученичка в трети клас в СУ “Свети Климент Охридски”. Момичето има изключителни интереси. Освен заниманията си по джудо, тя обича програмирането, астрологията и вселената.
Есмира стана победител в детския конкурс за късометражни филми “Аз и Пловдив” във възрастовата категория 7-9 години, проведен в началото на есента от Фондацията «Ukraine Support & Renovation». За минута тя представи видяни от нея известни места и забележителности в Пловдив, както и разказа за любовта си към котките, училището и новите си приятели. Вижте видеото тук https://youtube.com/shorts/-KBdDb_wmwM?feature=share.
Мариана е специалист по документознание, но за сега работи камериерка в хотел. Наскоро тя получи сертификат за владеене на българския език на ниво A2. В бъдеще плановете й включват признаване на образователните й документи и работа в сферата на специалността й. Освен това иска да получи шофьорска книжка и да пътува. Есмира много иска да посети Полша, а Мариана – Грузия и Франция.
В свободното си време семейството се стреми да го прекарва полезно и интересно – разходки в паркове, исторически места в Пловдив и околностите му. Те също обичат библиотеката в “Втори дом”, където винаги можеш да намериш нещо интересно и образователно.
От началото на лятото семейството живее в нает апартамент. Както показва практиката, много жилища се отдават под наем без мебели и битова техника.
Апартаментът на Мария не беше изключение. Фондация “Ukraine Support & Renovation” успя да подобри условията на живот за семейството и да им предостави всичко необходимо в началото, благодарение на постоянната помощ на ООН във вид на посуда, битва химия и спално бельо, както и благодарение на даренията на българи и украинци – обикновени хора с големи сърца, в които има място и за нашите деца и техните семейства. Сега малкото жилище на Есмира и нейната майка стана по-удобно и уютно.
Искаме да пожелаем на този семеен дует успех в бъдещето, осъществяване на плановете и мечтите им. С упоритостта на майка и насочеността на дъщеря сме уверени, че всичко ще се получи!