ИКОНИ ВЪРХУ САНДЬЦИ ЗА БОЕПРИПАСИ

ИКОНИ ВЪРХУ САНДЬЦИ ЗА БОЕПРИПАСИ

22.08.2023 Ukraine Renovation Без коментари

Изложбата „Икони върху сандъци от боеприпаси ” бе открита днес в галерия „Димитър Георгиев” в Пловдив.
24 икони, изписани върху сандъци, с необичайна за световното изкуство украса: ред ръждясали пирони и петли, висящи отстрани. Това не е безразсъдство от страна на киевските автори Соня Атлантова и Александър Клименко, а художествен похват. Това е така, защото основата на иконите са части от военни кутии под патрони, донесени от зоната на военни действия. 
В този завладяващ проект концепцията за смъртта, символизирана от сандък с амуниции, претърпява забележителна трансформация в същността на живота, който традиционно се олицетворява от иконата – дълбоката символика, вкоренена в украинската култура. 
Изложбата се осъществява с подкрепата на Посолството на Украйна в Република България и почетния консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев. Областният управител на област Пловдив инж. Илия Зюмбилев, заедно с кмета на града Здравко Димитров, бяха сред присъстващите на церемонията по откриването. На събитието присъстваха и общественици и щедри дарители.
„Тези икони мълчат, но говорят за страданието и болката, които украинците изпитват всеки ден през месеците на война. Те са молитва за мир в Украйна и Европа“, каза Олеся Илашчук, изпълнителен посланик на Украйна в Република България .
По време на откриването на изложбата много хора бяха наградени с грамоти от украинското посолство за активната помощ и подкрепа, която оказват на украинците в Пловдив. 
Първите наградени бяха Наталия Елис и Влад Елис. Почетният консул изрази своята благодарност и възхищение от работата им по създаването на център за бежанци в Пловдив – „Втори дом“. 
Получавайки наградата, Наталия Елис изрази своята благодарност към всички за подкрепата. “Заедно можем повече и правим повече. Нашето обединение ни дава сила и криле”, каза тя.
Награди бяха връчени и на най-активните дарители и участници в социалната адаптация на украинците в Пловдив, сред които директорът на БЧК в Пловдив Таня Георгиева, Борислав Стаматов, омбудсманът на Пловдив, проф. д-р Красимира Кръстанова, постоянни благодетели Мирослав Иванов, Георги Тотев, Люба Паунова, Стоян Йотов, Николай Стоилов, Лана Петкова и др.
Изложбата с икони беше представена в 15 страни по света, а в Пловдив може да бъде видяна до 1 септември 2023 г. в галерия „Димитър Георгиев“.