Епископската базилика на Филипопол

    В момента си тук!
  • Начало
  • Новини Епископската базилика на Филипопол

Епископската базилика на Филипопол

04.08.2023 Ukraine Renovation Без коментари

Още една приятна изненада от Младежки Червен кръст

Младежкият Червен кръст продължава да радва децата от детския лагер на Втори дом. Тъй като тази сутрин децата имаха възможността да посетят Епископската базилика на Филипопол, всички научиха много нови и интересни неща. Стъкленият под изненада посетителите от самото начало. Децата отначало преминаваха с трепет, но бързо се адаптираха и с удивление разгледаха през панорамните стъкла как е изглеждала базиликата преди толкова много години. След това всички слушаха внимателно гида, който обясняваше историята на откриването на сградата. Образите от миналото, прожектирани чрез проектор, и мозаечните птици в добавена реалност, оставиха незаличимо впечатление у присъстващите. Детският кът, който беше специално създаден за децата археолози ги удиви. Момчетата и момичетата оцветиха мозаечни картини, които създадоха на интерактивна дъска. На друга- копаеха, следвайки уликите.

Друга неочаквана локация беше тази с дървени кубчета, където може да се изгради базилика по предложения проект. Децата също се забавляваха, надпреварвайки се до следващата интерактивна дъска и дешифрирайки древни послания. Те се надпреварваха да напишат верния отговор, след като първо разкриха отговора. Дълго време тук бяха заинтригувани както по-малките, така и по-големите деца. Работилницата за изработка на тарелки беше друга атракция за всички. Те трябваше да сглобят едно цяло. Децата прекараха доста време в правилното подреждане на пъзела.

Увлекателно беше да чуем различни истории до скенера за открити кости. Имаше виртуални бинокли, с които да наблюдават птиците, както и фотозони за археолози и орнитолози.

Нашите деца тази сутрин се обогатиха културно и духовно, придобиха нови знания и умения. Искрено благодарим на Младежкия Червен кръст за организирането на екскурзията и за тяхната постоянна подкрепа и съдействие. Благодарим на екипа на музея на Епископската базилика на Филипопол за интересната екскурзия и запалената искра в очи на нашите деца!

Всички се забавляваха днес, включително малките посетители и техните придружители. Сигурни сме, че това няма да е последната ни среща.