24 август и завинаги – с Украйна в сърцето

    В момента си тук!
  • Начало
  • Новини 24 август и завинаги – с Украйна в сърцето

24 август и завинаги – с Украйна в сърцето

24.08.2023 Ukraine Renovation Без коментари

Днес, 24 август, в Пловдив отбелязахме един голям празник – 32 години от Деня на независимостта на Украйна. Беше искрено и прочувствено събитие! 
Фондацията положи всички усилия да напомни на украинците за дома, да ги сближи и обедини още повече. 
След всички месеци, прекарани в България, украинците станаха свидетели на любовта на българите към своята земя. Знамената, които се веят навсякъде – сградите на държавните институции и по балконите на гражданите, народните танци по площадите, вълнението на лицата им, докато говорят за България … 
И ние, украинците, толкова силно обичаме нашата страна и се гордеем с нея! Идентичността и независимостта са също толкова важни за нас! Изказваме нашата искрена благодарност на слънчева България и нейните прекрасни хора за подслона, спокойствието, за топлината и доброта. Най-вече благодарим за възможността да отпразнуваме този толкова значим празник за украинския народ! 
Празникът започна с базар на занаятите в 16ч. Какво ли нямаше там- вкусни меденки, украински венци, текстилни кукли и плетени играчки, картини и керамични изделия! И още – различни сукуленти! И това далеч не е пълен списък с всичко, което се предлагаше! 
След това започнаха майсторски работилници за децата! Желаещите да сътворят нещо с ръцете си сякаш нямаха край! Щом едно дете завършваше работата си, мястото му веднага се заемаше от друго! Децата лепиха с глина, оцветяваха камъчетата с боички, пробваха се в нов стил изкуство с фолио. 
В 18:00 часа голямо шествие от хора, облечени в украински бродирани ризи и дрехи в цветовете на знамето, тръгна от къщата на Васил Левски към площада по пешеходния булевард. Хората вървяха празнично облечени, със знамена, усмихнати деца носеха рисунки, които сами са нарисували, с надписи “С Украйна в сърцето”. Особено впечатление направи осемметровото знаме в центъра на колоната. Всички присъстващи изпяха химна на Украйна и украински песни. Българите, които минаваха, спираха и махаха с ръце към участниците в шествието. Беше много приятно да видим тази проява на уважение – Благодарим! 
В трогателна проява на единство, присъстващите на празничен концерт се събраха на площада и се хванаха за ръце. Този  жест символизира сближаването на хората в свободния свят и единството на украинския народ. 
Малки украински звезди поздравиха присъстващите с танци и стихове. Възрастните също не останаха настрана – те показаха своите таланти в модерните танци и изпълниха песни на български и украински език. 
Украинският народ изрази своята признателност към българския народ, като завърши празника си с традиционно българско хоро. В разтърсваща проява на единство хора от различни среди се събраха, за да заиграят. Възрастни и деца, украинци и българи- всички се включиха във веселия празник и танцуваха заедно.
Изказваме нашата сърдечна признателност към България и нейното забележително население. Изказваме своята благодарност за Вашето присъствие и участие в нашето тържествено събитие. Заедно можем повече и правим повече! Само обединението ни дава сили и криле за бъдещето! 
Честит Ден на независимостта, Украйна! Обичаме те!